“Et ve et ürünleri ithalatında rekora gidiyoruz!”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Eti, ne tüketebiliyoruz, ne üretebiliyoruz!” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırloğlu canlı hayvan, et ve et ürünleri ithalatını...

“Et ve et ürünleri ithalatında rekora gidiyoruz!”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Eti, ne tüketebiliyoruz, ne üretebiliyoruz!”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırloğlu canlı hayvan, et ve et ürünleri ithalatını inceledi. İktidarın yanlış tarım ve ithalat politikasının sonucunda hayvan varlığının eridiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu “2024 yılının ilk 5 ayında et ve et ürünleri ithalatı 275 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu rakam 2023 yılının tamamında 363 milyon dolardı. Türkiye, et ve et ürünleri ithalatı rekora doğru gidiyor. Artık eti, ne tüketebiliyoruz ne üretebiliyoruz.” dedi.

Et İthalatında Rekor Kırılacak

2024 yılının ilk 5 ayında et ve et ürünleri ithalatın 275 milyon dolara ulaşmış olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu: “Et ve et ürünleri ithalatı rekora doğru gidiliyor. Bugüne kadar en fazla et ve et ürünleri ithalatı 2023 yılında yapılmıştı. 2023 yılının tamamında 363 milyon dolarlık et ve et ürünleri ithalatı; 2023’ün ilk beş ayında ise 62 milyon 724 bin dolarlık ithalat gerçekleştirilmişti. 2024 yılının ilk beş ayında ise et ve et ürünleri ithalatı 275 milyon dolara ulaştı.  Yani geçen senenin aynı dönemine göre ithalatta 4.3 kat bir artış söz konusu. Bu tabloya bakıldığında et ve et ürünleri ithalatında rekor yaşanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İktidar İthalatla Et Fiyatlarını Regüle Ediyor

2023 yılında canlı hayvan ithalatının 1 milyar dolarlık barajı aştığına dikkat çeken Bakırlıoğlu şöyle konuştu: ”2023 yılı, canlı hayvan ithalatının en fazla olduğu ikinci yıldı. 2018 yılında 1 milyar 767 milyon dolarken, 2023 yılında 1 milyar dolar barajı aşılmış ve 1 milyar 195 milyon dolarlık ithalat yapılmıştı. 2024 yılının ilk beş aylık verilerine baktığımızda, bize bu sene de 1 milyar dolarlık eşiğin geçileceğini gösteriyor. Burada dikkat etmeniz gereken husus şudur; kısa bir zaman öncesine kadar kasaplık canlı hayvan ithalatı yoktu. Gelen hayvanlar 350 kilogramlık danaydı ve besicilere satılıyordu. Et ve Süt Kurumu yılbaşından bu yana şarküteri ürünlerini üreten firmalara temin etmek için 20 bin baş kasaplık hayvan getirdi. Bunun anlamı şu: iktidar, kasaplık hayvan ve et ithalatıyla, ülkedeki et fiyatlarını regüle etmeye çalışıyor.

 

Ancak üreticiye de perişan ediyor ve artan maliyetler nedeniyle üreticimizi üretimden uzaklaşıp; kopuyor. Şu anda Ege Bölgesinde karkas kesim fiyatları dana için 302, kuzu için 365 lirayken, Temmuz 2023’te dana 233, kuzu da 205 liraydı.

1 senede kesim fiyatına danada yüzde 33, kuzu da yüzde 22 artış yaşanmışken; yem fiyatları yüzde 37, veterinerlik hizmetleri yüzde 133 arttı. Bu üreticiye açıkça ‘üretme’ demektir. İktidar; üreticilere hayvanlarını kesmekten başka bir çare bırakmamaktadır. “

Bu İşten Kim Kazanıyor?

İthalata dayalı üretimin, iç üretime baskı yaptığını ifade eden Bakırlıoğlu: ”Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2022 yılında Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı toplam 73 milyon 289 bin 541 baş iken, 2023 yılında 68 milyon 946 bin 415 başa geriledi. Türkiye’nin toplam hayvan varlığı 4 milyon 343 bin 126 baş azalarak yüzde 5,9 düştü. Üreticilerle konuştuğumuzda da bu sayının giderek azalacağını görüyoruz. Çünkü artık elinde hayvanı olan ‘satıp kurtulayım’ gözüyle bakıyor. Bu sene kurban bayramında bile 100 tane kuzudan, 5 tanesini ancak satabilen üreticileri gördük. Şu anda baktığımızda Et ve Süt Kurumu adeta bir ithalat ofisi gibi çalıştırılıyor. Bunun sonucu olarak da hayvan üreticileri üretmez halde, sıfırı tüketti. Tarım Bakanı’na soruyorum: neden yerli üreticiye destek ve teşvik vermek yerine, ithalatta ısrar ediliyor? Bu işten kim kazanıyor?” diye sordu.